Планинското градче Щрамберк, разположено по върховете на няколко хълма в Моравско-Силезкия край на

...
Планинското градче Щрамберк, разположено по върховете на няколко хълма в Моравско-Силезкия край на
Коментари Харесай

Щрамберк, където приказките срещат праисторията и монголите

Планинското градче Щрамберк, ситуирано по върховете на няколко хълма в Моравско-Силезкия завършек на Чехия, ще ви омагьоса с чаровни вити улички и дървени вили от XVII и XVIII век с кафяви покриви и бели или черни фасади. Както повелява всяка приказка от детството ни, по този начин и в този случай на най-високия рид се виждат руините на красив палат с висока кула, която в нашата приказка се назовава Труба и има дървени балкони, от които се открива невероятна панорама към цялата околност.

Летописите настояват, че Щрамберк е учреден през 1359 година, само че по тези места са открити и данни за праисторически живот. За това свидетелства намиращата се близо пещера Шипка, известна като мястото, където чешкият откривател Карел Ярослав Машек намира откъс от долната челюст на неандерталско дете - така наречената Шипецка челюст. 

Във варовиковите седименти към Щрамберк пък са

 

открити зъби на нови типове праисторически влечуги

 

Какво тъкмо са представлявали тези влечуги остава мистерия за науката повече от век. Знае се, че датират от времето на динозаврите - преди към 133 млн. години. Историята на откриването им също е неразбираема, а от 1912 г. се съхраняват в сбирките на Природонаучния музей във Виена. Знае се, че това не са остатъци от динозаври и дори не са тясно свързани с тях, тъкмо както не са свързани и с праисторическите птици.

Притежателите на зъбите бяха разпознати едвам тази година, когато за първи път са видяни от немския палеонтолог Свен Сакс, който след това стартира по-подробните си изследвания. Като част от интернационалното съдействие на палеонтолози, в това число двама чехи - Даниел Мадзия и Петър Скупиен - античните поданици на региона към Щрамберк са разпознати през май. Те са представители на от дълго време изчезналата група морски влечуги, наречени талатосухи. В случая и двата типа са представители на семейство Metriorhynchidae - влечуги, доста добре приспособени към живота в моретата. Това подхожда на техните гребенни крака и солидна опашна перка.

Освен със зъби и челюсти градът е прочут и със своите уши. Точно по този начин,

 

щрамберкските уши са апетитен десерт,

 

който можете да си купите от някоя от многото пекарни и дребни магазинчета за лакомства в града. Десертът се подготвя от тесто за меденки във формата на фунийка за сладолед. От 2000 година само продуктът, създаден в град Щрамберк, може да носи комерсиалната марка Štramberské uši. В началото на 2006 година Чешката република получава авансово утвърждение от Европейската комисия за даване на отбрана на географско напътствие за произхода на този артикул. От началото на 2007 година ушите са първият чешки артикул, на който Европейски Съюз дава тази отбрана, според общоприетата процедура.

Може да напълните ушите със сладолед, плодове или сметана, може да си ги хапвате, до момента в който се наслаждавате на магическата архитектура. Но бъдете деликатни, тъй като в Щрамберк завоите на улиците са остри, тротоари съвсем няма, а туристите, идващи с коли от огромните градове, не всеки път преценяват скоростта си с размерите на градските улички. 

Зад появяването на вкусните щрамберкски уши се крие кървава история. Според локалната легенда произходът на бисквитките е

 

обвързван с опитите на монголите да завладеят Европа

 

през 1241 година, когато многохилядната им армия се стича от Азия към Стария континент. Хиляди хора са убити, а огромните градове, в това число Киев, лежат в руини. Обединените сили на поляците, чехите и германците, които биват командвани от полския княз Хенрик II Благочестиви от Силезия, получил поддръжката на феодалната аристокрация и рицари от военни ордени, изпратени от папата, пробват да спрат монголската инвазия. Европейската войска обаче е изцяло победена. Тъй като завладяването на нови страни не им стига, а успеха е по-сладка, когато унижат врага, монголите отсичат дясното ухо на всеки паднал европеец, с цел да се отчетат пред хановете Бату и Кадан.

Врагът продължава набезите си към Моравия и се разполага в лагер в подножието на близкия рид Котоуч. През нощта хитрите местни разрушили водоемите на язовира, където отглеждали риба, и насочили цялата вода към вражеския лагер. Силната стихия, която се извила над щрамбекските хълмове, допринесла за това цялата армия, която се била разположила в района, да се удави. Когато водата се отдръпнала на идната заран, смелчаците открили торбички с осолените човешки уши, които монголите били отрязали от християните. Ето за какво всяка година на Възнесение Господне се пекат и продават пресни ``уши`` и целият град ухае на меденки.

Друга надалеч по-скучна легенда споделя, че щрамберкските уши наподобяват формата на кулата Труба. Всеки обаче би предпочел кървавата история за свирепите монголи и хитрите жители на Щрамберк. Именно тази история в резюме е разказана на опаковките на щрамберкските уши, с цел да е ясно на всеки екскурзиант, че яде десерт със славна история.

Както може би много хора знаят, Чехия е измежду страните, които поставят

 

извънредно усърдие за архитектурните и културните си монументи

 

Миналата година Щрамберк печели премията за най-хубава грижа за монументите в града на стойност един милион чешки крони (77 030 лева.) за по-нататъшна поддръжка на културното завещание. 

Състезанието се провежда от Асоциацията на историческите селища на Бохемия, Моравия и Силезия и Министерството на културата и районното развиване, които правят оценка най-умното потребление на дотации от Програмата за регенериране на резервати и зони на градски монументи. Програмата разполага с държавни, общински и частни пари за ремонт. Щрамберк стига до финала на надпреварата два пъти.

Според броене от 2011 година в Щрамберк живеят малко над 3 хиляди души, а градът разполага с 98 паметника на културата на своята територия. По нашите ширини младите напълно естествено ще избягат от дребния град, само че в Щрамберк се следи противоположното събитие - те се връщат, с цел да оказват помощ при реставрирането и консервирането на дървените къщи и паметниците.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР